Gyermekfogászat – információk szülőknek

Be kell-e tömni a tejfogakat?

Igen, és lehetőleg addig, amíg a szuvasodás nem túl nagy. Egyrészt azért, mert egy kis destrukció még nem biztos, hogy fájdalommal jár. Másrészt, ha a szuvasodás a fog nagy részét érinti, akkor már valószínűleg gyökérkezelni is kell a tejfogat és csak utána lehet töméssel felépíteni.

Hány évesen vigye el gyermekét az első fogorvosi vizsgálatra?

Körülbelül három évesen. Persze csak akkor várja ki ezt a kort, ha a gyermek panaszmentes és fogait a szülő épnek látja. Ellenkező esetben előbb. Hogy miért ilyen korán? Azért, hogy ne akkor találkozzon életében először a fogorvossal, amikor már kezelni is kell őt.

Mit tehet a szülő gyermeke ép fogainak megőrzéséért?

Táplálja egészségesen gyermekét! Egyen sok rágást igénylő‘ zöldséget, gyümölcsöt és kevés édességet, cukros üdítő‘italt fogyasszon! Ha édességet ad gyermekének azt lehetőleg a főétkezések után tegye, ne pedig az étkezések közötti időben, és utána mindig mosasson vele fogat. Szoktassa meg gyermekével, hogy minden étkezés után mosson fogat. Ha esetleg nincs erre lehetősége, akkor étkezés után adjon gyermekének egy cukormentes rágógumit.

Félévente vigye el gyermekét fogorvosi vizsgálatra teljes panaszmentesség esetén is! Kérdezzen rá fogorvosánál, hogy milyen prevenciós (megelőző) módszert tudna ajánlani, és hogy gyermekének nincs-e szüksége fogszabályozásra vagy más gyermekfogászati beavatkozásra?