Fogszabályozás GYIK

Lehet-e felnőtt korban fogszabályozni?

Igen, lehet! Bebizonyosodott, hogy a csontfelépülés folyamata nemcsak gyermekkorban, hanem később, vagyis felnőttkorban is lehetséges csak sokkal lassabb. Természetesen figyelembe kell venni a fogágy állapotát, hiszen fogszabályozni csak egészséges fogággyal körülvett fogakat szabad. Ajánlott legmagasabb életkor kb. 35év.

Mit jelent a rögzített fogszabályozó készülék?

Azt jelenti, hogy fel van ragasztva a készülék a fogakra, és onnan csak az orvos tudja eltávolítani azt a kezelés végén. A készülék áll egyrészt a záracskákból (bracket-ekből), a hatos, hetes fogakra ragasztott tubusokból vagy gyűrűkből, az ezeket összekötő ívből és egyéb segédelemekből. Csak maradó fogakra szabad alkalmazni ezt a készüléktípust.

Mit jelent az éjszakai fogszabályozó készülék?

A beteg szájában vett lenyomat alapján a fogtechnikus által készített műanyag (akrilát) lemez, tartó és egyéb kiegészítő elemekkel. Nagyon sokféle lemez létezik a rendellenességeknek megfelelően. A beteg által választott színkulcs szerint a készülék lehet egy vagy több színű és díszíthető matricával is, ami a kis betegeknek nagy örömet szokott okozni. Hordási ideje általában több év.

Előregyártott műanyag készülékek, amelyeket az orvos a szájba való adaptálás után rögtön át tud adni a betegnek.
Ezek az un. trainerek, cad tervezésű készülékek, amelyekből több fajta is kapható, a rendellenesség és az életkor függvényében.
Mikor célszerű elkezdeni a fogszabályozást?
Általában minél előbb, a rendellenesség függvényében, sokszor már a tejfogazati stádiumban is tanácsos elkezdeni a fogszabályozást. A legoptimálisabb a vegyes fogazat időszaka. Ha fogorvoshoz viszi gyermekét, mindig kérdezzen rá, hogy nem látja-e szükségesnek a fogszabályozó szakorvosi vizsgálatot. Ha a gyermeknek van valamilyen rossz szokása pl. ujjszopás, cumizás, ceruza rágás, akkor feltétlenül vigye el gyermekét szakorvoshoz! Ilyenkor nagyon jól alkalmazhatóak az un. trainerek, amelyek cad tervezésű előregyártott szilikon készülékek.

A korán elkezdett fogszabályozás megelőzheti a rendellenesség súlyosbodását és lerövidítheti a kezelési időt!