FOGSZABÁLYOZÁS

A fogszabályozás célja

*  a szép, ideális, szabályos fogsor kialakítása
* a harapási rendellenesség korrigálása
* a beszédhibák megszüntetése
* a pszichés hatások kiküszöbölése
* a maradó fogak normális fejlődésének biztosítása rossz szokásokról (cumizás, ujjszopás stb.) való leszoktatás
* a következményes betegségek megelőzése
Fogszabályozni már egészen kisgyermekkortól (2-6 év) egészen felnőttkorig (35 év) lehet, ha nincs valamilyen kontraindikációja. Fontos, hogy a kezelés optimális életkorban kezdődjön, és lehetőleg a kezelési idő ne tartson túl hosszú ideig.
Bizonyos rendellenességeknél nagyon fontos az ún. korai fogszabályozás, amelyet már a tejfogazat idejében végzünk kivehető fogszabályozó készülékekkel. Ezek lehetnek műanyag lemezek, amelyekhez különböző segédelemek kapcsolódhatnak, ezen készülékek fogtechnikai laboratóriumban készülnek minta vétel után, vagy lehetnek olyan műanyag előregyártott készülékek, amelyet a fogorvos rögtön át tud adni a betegnek, ha szükséges persze egyénileg adaptálja a szájba.
Későbbi életkorban a maradó fogazati stádiumban ún. rögzített (ragasztott) készülékekkel szabályozunk.
Ezek a fogakra ragasztott bracket-ekből, a hatos, hetes fogakra ragasztott győąrőąkből, vagy tubusokból és az ívből állnak, amely minden foghoz, bracket-hez rögzítve van
.
A bracket-ek készülhetnek fémből, és kevésbé feltűnő fogszínű porcelánból vagy műanyagból is.
A készülékek egy csoportja szájon kívüli extraorális készülék, amely önmagában, vagy más készülékkel kombináltan használatos.
A rögzített (ragasztott) készülékek esetében a kezelési idő‘ általában egy év, amíg kivehető‘ készülékek esetében ez több év is lehet.
Újdonság az úgynevezett láthatatlan fogszabályozás, amelyen átlátszó műanyag sínes kezelést értünk. A beteg éjjel, nappal hordja ezeket a síneket, amelyeket 2 hetente cserélünk. Általában 8-10 sín szükséges a kezeléshez, amely így mindössze csak 16-20 hét. Ez a módszer csak kis eltérések bizonyos fajtáinak korrigálására alkalmas!