Aesthetical fillings

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Esztétikus tömések
A szuvas fogak ellátására az amalgám tömésen kívül ma már több lehető‘ség is kínálkozik. Az amalgám ma már , csak ha nincs más,  nem ajánlott tömőanyag, sem esztétikája, sem a fog preparálási formája, sem pedig anyagösszetétele miatt. Az amalgám tartalmaz higanyt, amely nehézfém, és így káros a szervezetre.
Betömhetjük a fogakat fogszínű fénypolimerizációs technikával készülő‘ tömő‘anyagokkal. Ezen anyagok előnye az esztétikán kívül az, hogy csak a szuvas részt kell a fogból eltávolítanunk és nem kell olyan nagy retenciós üreget kialakítanunk, mint az amalgám tömésnél, hiszen a tömőanyag az un.adhezív technika révén hozzáköt a fogszövethez. Ezeket a speciális un. kompozitokat folyamatosan fejlesztík, és így egyre jobb tulajdonságaik vannak, miszerint egyre jobb a kopásállóságuk, a széli záródásuk, a foghoz hasonló színük, és így sokkal jobbak az amalgámnál.
Készíthetünk a fogba ugyancsak esztétikus inlay-t (betétet), vagy onlay-t, amely a fogtechnikai laboratóriumban készül az orvos által vett lenyomat, illetve a fogszínkulcs alapján kiválasztott fogszín alapján. Ezek nagyon szép esztétikájúak.
Az inlay-ek készülhetnek porcelánból, műanyagból vagy a hátsó fogak területén nemesfémből is.